Erasmus Student Network

Erasmus Student Network je neprofitna organizacija osnovana 1989. godine sa ciljem podržavanja i razvijanja mobilnosti studenata u Europi i šire. Ova organizacija je osnovana kao odgovor na ERASMUS program razmjene koji je počeo 1987. godine. Do sada ESN je postao jedna od najvećih pan-evropskih studentskih nevladinih organizacija u polju mobilnosti studenata. ESN je prisutan na 500 visoko-školskih institucija u 38 zemalja Evrope, a mreža konstantno nastavlja da se razvija i širi. U Bosni i Hercegovini ESN je registrovan u Sarajevu od 2006. godine, ali aktivno djeluje od 2013.

Raspon naših aktivnosti je veoma širok. Prije svega ESN ima za cilj da olakša integraciju studenata na razmjeni u njihovu novu okolinu, ali i pružanje pomoći lokalnim studentima koji se spremaju na odlazak na razmjenu. Ono na šta smo mi veoma ponosni i što se pokazalo kao veoma značajno za Univerzitete je Buddy sistem koji prvenstveno služi da pruža pomoć studentima koji su na razmjeni. Svaki student dobija svog ličnog buddy-ja koji će mu, u periodu dok je u Bosni i Hercegovini, biti na raspolaganju za bilo kakvu pomoć. Na primjer, naši članovi pomažu studentima oko smještaja, prevoza, prijave u policiji i ostalih neophodnih stvari. Trudimo se da se osjećaju što prijatnije. Takođe, često organizujemo razne aktivnosti (pored projekata u kojima mogu uzeti učešće) kao što su izleti i zabave, da bismo im period koji provode u našoj zemlji učinili što ljepšim. Preko Buddy Team-a se stvaraju i održavaju prijateljstva koja će trajati cijeli život.

Pored buddy network aktivnosti ESN Sarajevo implementira i nekoliko međunarodnih ESN projekata kao što su:

  1. SocialErasmus je projekat koji podstiče aktivno učešće međunarodnih studenata da volontiranjem doprinesu zajednici
  2. Mov’in Europe podrazumijeva različite aktivnosti koje promovišu mogućnosti mobilnosti za lokalne studente, ali ujedno i promovisanje internacionalizacije bh. Univerziteta što u konačnici ima za cilj povećanje broja odlaznih i dolaznih studenata kroz Erasmus + program
  3. International Erasmus Games predstavlja „Olimpijske igre“ svih Erasmus studenata i ESN članova u nekoliko sportova koje se održavaju jednom godišnje, itd.

ESN Sarajevo čini tim mladih, motivisanih i vrijednih studenata/ica Univerziteta u Sarajevu koji svojim radom svaki dan unaprijeđuju kvalitet naših aktivnosti. ESN uvijek ima otvorena vrata za sve studente koji žele da unaprijede mobilnost studenata u BiH, ali i svoje lične kompetencije kroz rad u međunarodnoj studentskoj organizaciji.

Kontakt: bih@esn.org

Web: www.esnbih.ba  i   www.esn.org

Facebook: www.facebook.com/ESNBiH/?fref=tswww.facebook.com/esnsarajevo/?fref=ts