CMEPIUS

cmepius_en

KONKURS ZA 2016/2017. GODINU JE ZAVRŠEN! TRENUTNO NEMA OTVORENIH KONKURSA.

Ambasada Republike Slovenije, posredstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, obavijestila nas je da je u okviru Centra za mobilnost i evropske programe obrazovanja i osposobljavanja Republike Slovenije (CMEPIUS) za akademsku 2016/2017. godinu za državljane Bosne i Hercegovine na raspolaganju 18 mjesečnih stipendija za studijsko usavršavanje na visokoobrazovnim ustanovama u Sloveniji.

Ove stipendije su namijenjene za studente prvog, drugog i trećeg ciklusa studija koji žele dio svog studija (obično u trajanju od 3 do 10 mjeseci) provesti na jednoj od visokoobrazovnih institucija u Sloveniji. Stipendija se ne nudi za cjelokupne (degree) programe kao ni za kurseve slovenačkog jezika. Granična dob za prijavu je 26 godina za studente koji studiraju i 30 godina za istraživanje. Ova stipendija podrazumijeva:
– mjesečni džeparac u iznosu od 286.00 eura,
– besplatan smještaj u Univerzitetskom studentskom centru,
– osnovno zdravstveno osiguranje.

Sve informacije o stipendiji možete naći na web stranici:

Dokumentacija koju je potrebno dostaviti je:
1. prijavni obrazac (isprintan i potpisan) – možete ga naći na linku: (http://sova.cmepius.si/limesurvey/index.php?r=survey/index/sid/47564/lang/en),
2. pozivno pismo od univerziteta u Sloveniji (originalno pozivno pismo mora biti u dokumentaciji prilikom prijavljivanja),
3. kopija pasoša (stranica sa slikom),
4. jedno pismo preporuke (za studiranje) ili dva pisma preporuke ukoliko se vrši istraživanje (pismo preporuke treba biti od matičnog univerziteta – profesora, mentora itd.),
5. kopija diplome završenog studija i/ili prepis ocjena.

Svi ovi dokumenti moraju biti ili na slovenačkom jeziku ili prevedeni na engleski jezik.